lördag 19 december 2015

Hibiskus nr 5

Nu har jag packat för jullov i Sverige och ber att få uppdatera alla hibiskusvänner på aktuell status. Efter 8 månader är den manshög. Likt rågen som vajade i Fritofs saga.

söndag 22 november 2015

Vita vänner - inte vita vidder

Vi har inte några vita vidder här. Däremot har våra vita vänner - kohägrarna - återvänt efter att ha varit borta under regnperioden. Roger i köket säger att när hägrarna kommer tillbaka kommer det inte att regna mer. Luften är också fylld av bruna glador, och återvänt har även blåkråkor och biätare.

tisdag 17 november 2015

En liten liten kolmila

När Per var liten gjorde han ibland små kolmilor. Så här går det till: Linda in lite träbitar i aluminiumfolie. Se till att det finns ett luftningshål. Värm över ett ljus. Den rök som kommer ut ur luftningshålet brinner fint. Och när alltihop har svalnat har vi träkol som glöder bra. 




Inspirationen till att visa mig detta kom nog från ett besök idag vid en fullstor mila. Just nu luktar det bränt här hemma. Men det var kul!

måndag 16 november 2015

Igelkott!

Igår kväll såg vi vår första afrikanska igelkott! Den gömde sig i gräset mellan vårt hus och det stora huset. Ingen kamera var med, så bilden kommer från en bok. Vi trodde först att det var en unge, men läste att de kan vara rätt små

tisdag 10 november 2015

Djur på vägen

Många djur gillar att vara på vägen, men lyckligtvis flyttar de på sig när bilar närmar sig. Det är särskilt vanligt med getter och får, men även höns, kor och pärlhöns.






söndag 8 november 2015

Sydamerika vann


I kväll har vi spelat ett parti boule med våra jobbarkompisar. Det var ganska jämt med det Sydamerikanska laget vann över Europa, Asien och Afrika. Möjligen beroende på att Anna förstärkte Sydamerikanerna. 

Idag söndag tog Anna o jag vår sedvanliga cykeltur. Vi ger oss av i soluppgången och kommer hem efter ett par tre timmar. Sen lite trädgårdsarbete och och en tur till Bantama för att köpa lite jordnötter till eftermiddagens bouleturnering. Nu blir det middag.




tisdag 27 oktober 2015

Weed control

Det här är Fernando från Uruguay som jag åkte en tur med idag på förmiddagen. Han och hans mannar (mest män faktiskt) har hand om ogräsbekämpningen här. 
Vi får lov att göra detta i flera omgångar och på olika sätt beroende på hur stora plantorna är. Första svängen sker maskinellt precis innan plantering. När plantorna är små är det manuellt jobb. Ryggsäckarna med bekämpningsmedel väger uppåt 15 kg. Det är svårt att få alla att ha skyddsutrustning på sig, men om de kommer till jobbet utan stövlar får de vackert vända hemåt igen. Här är det ungefär 300 personer som kämpar mot ogräset. Förutom att träden inte får tillräckligt med näring är gräset en brandfara. Är gräset högt får man slå det med machete innan det kan besprutas. I eftermiddag ska jag träffa personalchefen, och sedan fortsätta mina små åkturer med de olika avdelningscheferna.

fredag 23 oktober 2015

Morgon med Todd

Idag fick jag följa med Todd ut på fälten. Han är Land clearing manager, och fick göra en insats genom att hugga bort träd sim blåst över vägen så vi kunde komma fram
Sedan kom vi fram till hans arbetslag som består av mulchers, lunnare, motorsågar och stack and burn. Alla jobbar på att förbereda marken för plantering.



Stark kille som kör tung motorsåg.

På hemvägen såg vi en pufform som är en väldigt giftig huggorm

Sen såg vi en kameleont som ändrade färg jättesnabbt


torsdag 22 oktober 2015

Ställning för passionsfrukt

Våra passionsfrukter växer upp längs stammen på ett träd och kommer alldeles för högt upp. Nu har vi fått hjälp med att bygga en ställning som de kan klättra på. Vi tror nog att en del stänglar inte gillar den omilda behandlingen, men det växer ju rätt snabbt här


Vi flyttar Passionsfrukten.

Hej igen.
I vår trädgård växer en magnifik klängväxt på ett Senja träd. Klängväxten är en passionsfrukt med stora goda passionsfrukter. De blir god sylt eller dryck. Tyvärr är de flesta 10 meter upp i trädet passionsfrukten klättrar på. 

Idag fick vi hjälp av en tapper skara att flytta ner växten till en spaljé. Bilderna visar äventyret.






söndag 18 oktober 2015

Kvällsutflykt

Godkväll kära bloggföljare.

Skymningen kommer snabbt i Ghana och nu på hösten är dagarna lite kortare. Vi är på 7e breddgraden så nu står solen i söder. Men liksom alltid nästan i zenit. 

I morse tog vi vår vanliga söndagscykeltur. Den brukar ta två timmar och när vi kommer hem vid 9 är det ganska varmt om det är soligt.

Efter 5 tiden på eftermiddagen blir det lite svalare och i går spelade vi lite boule före middagen. Vi hade fyra gäster och det var trevligt förstås.

Nu har vi just varit på en liten kvällsutflykt och bilderna är från en av de 6 dammar som APSD anlagt. I dammarna finns det krokodiler och en del annat kul djurliv. 

I morgon måndag jobbar vi som vanligt. Anna är nu Controller och håller på att snickra ihop en ny kontoplan. Jag är helt obokad i morgon men det dyker garanterat upp nåt att ta tag i. 

Varma hälsningar från Ghana


onsdag 7 oktober 2015

Internationell kväll

I lördags hade vi lite middagsgäster. Roger lagade maten och jag hade bakat en banankaka till dessert. Här är det inte så vanligt med sötsaker, så det var mycket uppskattat. I vilket fall konstaterade vi att vi kom från fyra olika världsdelar. Vi från Sverige, Todd från Kanada, Porky från Sydafrika och Anura från Sri Lanka. Våra kollegor från Sydamerika var i Kumasi över helgen.
En drink på altanen före middagen. Med hemmarostade jordnötter.

onsdag 30 september 2015

Regnet det bara öser ner

Jag hade tänkt åka in till Kwame Danso idag. Planen var att träffa lite skolfolk för att få en uppfattning om hur bra eleverna här är på engelska. Sen är det marknadsdag idag och vi har slut på ägg. Med det här vädret blir jag nog kvar hemma istället. Jag behöver inte vattna våra nyplanterade mangoträd. I morgon ska jag börja jobba. Igår gjorde jag mer passionsfruktsmarmelad och även lite jordnötssmör. 

söndag 27 september 2015

Resan fortsätter mot Mule

Resan mot Mule fortsatte från firandet i Techiman till vattenfallet i Kintampu. Klart trevlig turistfälla med bra bad för de som önskar. Vi åt en korv, drack en Club och fortsatte mot Mule. 
Apropå korven. Vi åt den med viss skepsis. Kryddningen var så stark så i stort sett vad som helst hade kunnat slinka med. Men inte denna gång heller blev vi magsjuka. Vi har faktiskt klarat oss helt utan magsjuka eller andra åkommor under vår tid i Ghana. Vi försöker följa devisen Boil it, Cook it, peel it or dont eat it. Men inte alltid. Jag äter till exempel sallad nästan varje dag tillsammans med maten på jobbet och det går bra. Men övermod går före fall så snart kanske jag får omvärdera mathygienen. 


På väg till Mule nationalpark

Helgen som just passerat var en långhelg eftersom torsdagen var en muslimsk helgdag och fredagen var pay Friday. Vi passade på att åka till Mule nationalpark och det blir några inlägg från den resan. Vi börjar med några bilder från firandet av den muslimska helgdagen i Techiaman. Otroligt flott klädda och det är inte bara på stora helgdagar utan Gananerna klär sig ofta mycket elegant.