onsdag 30 september 2015

Regnet det bara öser ner

Jag hade tänkt åka in till Kwame Danso idag. Planen var att träffa lite skolfolk för att få en uppfattning om hur bra eleverna här är på engelska. Sen är det marknadsdag idag och vi har slut på ägg. Med det här vädret blir jag nog kvar hemma istället. Jag behöver inte vattna våra nyplanterade mangoträd. I morgon ska jag börja jobba. Igår gjorde jag mer passionsfruktsmarmelad och även lite jordnötssmör. 

söndag 27 september 2015

Resan fortsätter mot Mule

Resan mot Mule fortsatte från firandet i Techiman till vattenfallet i Kintampu. Klart trevlig turistfälla med bra bad för de som önskar. Vi åt en korv, drack en Club och fortsatte mot Mule. 
Apropå korven. Vi åt den med viss skepsis. Kryddningen var så stark så i stort sett vad som helst hade kunnat slinka med. Men inte denna gång heller blev vi magsjuka. Vi har faktiskt klarat oss helt utan magsjuka eller andra åkommor under vår tid i Ghana. Vi försöker följa devisen Boil it, Cook it, peel it or dont eat it. Men inte alltid. Jag äter till exempel sallad nästan varje dag tillsammans med maten på jobbet och det går bra. Men övermod går före fall så snart kanske jag får omvärdera mathygienen. 


På väg till Mule nationalpark

Helgen som just passerat var en långhelg eftersom torsdagen var en muslimsk helgdag och fredagen var pay Friday. Vi passade på att åka till Mule nationalpark och det blir några inlägg från den resan. Vi börjar med några bilder från firandet av den muslimska helgdagen i Techiaman. Otroligt flott klädda och det är inte bara på stora helgdagar utan Gananerna klär sig ofta mycket elegant. 




onsdag 23 september 2015

Höstdagjämning

Nu är snart dagarna längre här än i Sverige! Det innebär också att solen inte längre står i norr mitt på dagen som den gör under vinterhalvåret. Idag har jag kokat marmelad på passionsfrukt som jag plockat i José Paulos trädgård. Riktigt god! 
Det är långhelg här, så i morgon bitti åker vi iväg på en helgtur till Mole National park. 



fredag 18 september 2015

Banankaka

Idag har jag bakat! Lite knepigt med gasugn utan temperaturskala. Saknade även måttsats och kakform. Ugnen gräddade synnerligen ojämnt, men resultatet blev gott trots att det inte var särskilt vackert. Man kan ju skrapa bort det brända

Möte om utbildning

Vi har haft besök från Oslos universitet. De utreder möjligheterna att tillsammans med APSD starta en yrkesskola här i trakten. Bra idé eftersom utbildningsnivån lokalt inte är så hög. Så igår kom totalt 25 personer hit för ett första sonderingsmöte. Det var lokala hövdingar, utbildningsrepresentanter och parlamentsledamöter (honorable MP's). Efter mötet bjöd vi på lunch.
Den rödklädde mannen är Paramount chief för Atebubu stool och han i gult förmodligen hans efterträdare. Vi ställer projektorn på strykbrädan och visar bilder på väggen.

En av norrmännen var född i Ghana
Per i samspråk med en trevlig chief som vi träffat tidigare.
Maten var god

onsdag 16 september 2015

Trädgårdsdags

Idag har jag kollat tillväxten på bananer, guava, tamarind, majs och ananas samt planterat avokado och papaya. Kul med trädgård när det växer så fort 
Bananer
Papaya
Avokado

Majsen snart klar att skörda
Ananas



tisdag 15 september 2015

Tack Ikea!


Igår kom vi tillbaka till vårt hus. Jag har inte varit här på hela sommaren, och det känns riktigt roligt att vara här igen. I packningen fick vi rum med lite grejer från Ikea så nu är det rent och fräscht. Lampskärmarna ska vi sätta upp i kväll. Blir nog lite snyggare än tidigare.