söndag 31 januari 2016

Nya cyklar

Förra helgen var vi i Kumasi, och vi (eller rättare sagt Asanti som körde) hade fått instruktioner om var vi kunde hitta lämpliga cyklar. Så vi åkte till cykelkvarteren i en muslimsk del av stan

Hörnet där vi shoppade
Bönestund bakom motorcyklarna.

Nu har vi fyra cyklar, och de "nya" är faktiskt treväxlade!

Idag på morgonen tog vi en kortare provtur.

fredag 29 januari 2016

Tvätt

Att tvätta är mycket viktigt och de flesta av lokalbefolkningen är alltid hela och rena. Vi ser ofta tvätt på tork - särskilt på lördagar, eftersom det är jobb måndag-fredag och kyrkan på söndagar. 





fredag 22 januari 2016

Det blommar!

Blommor är väldigt mycket trevligare än malaria.




De här fina blommorna visar sig från sin bästa sida på förmiddagarna. Sibiri har planterat flera små rundlar som är väldigt dekorativa.

Och hibiskusen är ett riktigt glädjeämne


torsdag 21 januari 2016

Anura fyller år

I söndags fyllde Anura år. Visserligen var han hemma i Sri Lanka på semester, men vi firade honom ändå med lite läsk, öl, nötter och kaka som Arno bakat
Vi mailade i alla fall en hälsning till honom. Oj - flaggan är felvänd! Den ska ju se ut som ett trafikljus.

Sådärja!

Sen spelade vi trädgårdsyatzy. 

Fråga gärna Per (inte mig) vem som vann


onsdag 20 januari 2016

En elak liten mygga


Tänk att en så liten mygga kan ställa till med så mycket!
Jag vaknade i måndags morse med hög feber. Och gjorde förstås som det står i råden: "om du får feber under vistelse i malariaområde - sök GENAST läkare!" Det blev en oangenäm halvtimmes resa till Atebubu på skumpiga vägar men jag var väl omhändertagen av Per och Jonathan, ansvarig för health & safety här på APSD.  Jonathan hjälpte oss förbi köerna. Som gäster i landet åtnjuter vi vissa fördelar. Det hela tog inte mer än ett par timmar innan jag fick min diagnos: Malaria. Mina "magiska" injektioner började verka redan på hemvägen. 


Patientkort - en kartongbit.

Mediciner. Observera den finurliga ordinationen!
OO/OO betyder förstås två runda tabletter två gånger per dag. Praktiskt om den sjuke är analfabet.

Vi har - kanhända dumt - gjort uppehåll i profylaxen för att skona våra levrar. De flesta här väljer att behandla i stället för att förebygga. Då valde vi förstås att göra uppehåll den torra perioden då vi även var hemma några veckor. Här har det inte regnat sedan första november.

Idag mår jag mycket bättre och har till och med tvättat håret. Fullt av omsorg och omtanke från alla här på plats värmer oerhört.

Jag är imponerad över sjukvården här som trots att den ser väldigt smutsig och primitiv ut verkligen levererar (har aldrig någonsin lämnat urinprov på en smutsig utomhustoa tidigare)

Så kan det gå. Nu är jag en erfarenhet rikare. Jäkla mygg! Och jag vet inte ens vilken mygga det var.

PS: Per är frisk

fredag 15 januari 2016

Brandfara

Nu är det väldigt torrt här. Det har inte regnat sedan första november, och vi får nog vänta ett par månader till på nästa regn. Det är inte utan att vi börjar förstå företeelser som regndans. Kanske provar vi för att se om det funkar. Sibiri och vi vattnar i trädgården, och vi planterar inte särskilt mycket eukalyptus.


Här används mycket eld. Eftersom det är ont om effektiva jordbruksredskap är svedjebruk vanligt. Det fungerar det bra som drevkedja vid jakt. 

Det brinner någonstans varje dag, och röklukten är tydlig.

Nu är det alltså fokus på brand. Övervakning. Skydd. Släckning.
Brandbil av enkelt slag redo att rycka ut.

Tre av våra totalt ca 40 eldvakter som är utplacerade runt planteringarna för att larma om (eller rättare sagt när) det brinner. De är glada över sina fina reflexvästar. Den mittersta cykelkorgen innehåller nyplockade jordnötter.


James är brandansvarig.

När det brinner utanför planteringen släcker vi inte. Bara håller koll på att det inte sprider sig. 

Jag undrar hur en regndans ser ut


fredag 8 januari 2016

Höger eller vänster hand

Här är det viktigt att hålla rätt på vilken hand som används till vad. Det är en ren förolämpning att ge något med vänster hand. Vänster används bara för onämnbara hygienändamål. 

Höger hand äter man med. Inte bestick ens på restaurang.



På bordet står små skålar som används som handfat, en kanna vatten och en liten flaska diskmedel. Det finns helt klart en marknad för flytande tvål

Bananer

Det var kul att komma tillbaka efter en mycket lyckad julledighet. Många här verkade glada att se oss, vårt hus var städat och trädgården såg bra ut. Vi har inte fått en droppe regn sedan första november, så Sibiri får vattna ordentligt. 




En glad överraskning var att en av bananplantorna nu har banankart. De lär bli mogna om en månad.


Blommorna är stora och skiftar i lila.

Här kan man ana att det blir bananer även på en annan av plantorna.


Passionsfrukten växer och är på väg åt rätt håll

Ananas och tomat
Det här lilla mangoträdet är ympat och därför blommar det alldeles för tidigt. Vi har klippt bort blommorna så det får växa till sig