torsdag 27 augusti 2015

Vi bygger nytt kontor

Vi håller på och bygger ett nytt kontor. Det går inte till som i Sverige. Ett bra exempel på hantverket framgår av bilderna nedan.

Det är några killar som gör gipsskivor och lister till taket. De blandar gips och vatten för hand i en hink och häller ut vätskan i en form. När den stelnat en smula brer de ut någon sorts växtfiber som enligt utsago från den måttligt engelskspråkige gentlemannen på bilderna kommer från en palm. Ser ut som sisal ungefär. 

Hursomhelst så är det intressant att se att allt görs mycket hantverksmässigt.

Det nya kontoret är naturligtvis försenat. Jag tror vi jan flytta in till jul. Nu delar vi kontor och för mig har det faktiskt varit bra. Jag har på så sätt fått en bra inblick i vad mina kollegor gör.








lördag 22 augusti 2015

Hibiscus no 4

Kära hibiskus älskare,

Från mitt barndomshem till Afrika har nu denna hibiskus flyttat. Visserligen skötte min mamma blommorna med stor omsorg men det är nog ingen tvekan om att hibiskusar trivs bäst i tropikerna. 

söndag 16 augusti 2015

Västafrikas största marknad för beg bildelar

I Kumasi som ligger mitt i Ghana finns en gigantisk marknadsplats för begagnade bildelar och allt annat som kan behövas för att hålla bilen, traktorn, lastbilen, grävskopan eller nåt annat igång. 

En stor del av bildelarna kommer från Europa och är från före detta skrotbilar som demonterats och skeppats iväg. Området är mycket stort och kan närmast liknas vid en mycket välsorterad bilskrot. Det är säkert flera tusen små butiker och ett myller av folk som köper och säljer. Jag tror bilderna talar för sig men observera damen som säljer smöjfett i klickar. 

Kunderna kommer inte bara från Ghana utan oxå från omgivande länder.

Kumasi är vår närmaste större stad. Där bor ca 2 miljoner människor och en kung.

Asanti kingdom där Kumasi är huvudstad är Arrikas enda erkända kungadöme. Kungadömet har minst 300 år på nacken och kungen besegrades i ett blodigt slag i Kumasi av Engelsmännen i början av 1900 talet. Asanti king är fortfarande en mycket betydelsefull person med stort inflytande särskilt när det gäller mark. Men mer om detta en annan gång. Nu får ni hålla tillgodo med Västafrikas storsta loppis för begagnade bildelar. // Per














tisdag 11 augusti 2015

Nya marker

Idag har vi åkt till ett område som vi ska börja plantera nästa år. Det ligger ganska långt från plantskola, kontor och verkstad. Det blir en utmaning att förbereda arbetet så att det går smidigt. Vägar ska byggas och vi behöver ett hus för övernattning och områden ska avsättas för fri utveckling mm. mm. Vi behöver även rekrytera ny personal eftersom det blir för långt att åka för många av de som jobbar för oss nu. Det ska bli verkligen intressant att vara med från början. Bilderna är från dagens rekognoseringstur.




lördag 1 augusti 2015

Internationella Perdagen i Ghana

Här kommer några bilder som visar hur vi firar Per dagen i Ghana. Folk kommer från när och fjärran, en del till och med med båt. Vi lagar fufu och har kalas.

Inte kunde jag ana att man även i Ghana högtidlighöll Per dagen så storståtligt

Jag passar även på att tacka alla er, från när och fjärran, som uppvaktat och gjort Per dagen minnesvärd. Er Per
.