fredag 6 maj 2016

Akwasidae!

Vi har fått uppleva Akwasidae! Kumasi är huvudstad i kungadömet Ashanti. Kungen här är den enda i Afrika som erkänns av de europeiska kungahusen.

Det här är inte kungen, utan en av hövdingarna.


Var sjätte vecka är det Akwasidae, och en gång per år är det extra festligt för då firas årsdagen av trontillträdet. Och det här var förstås en sån söndag. 



När vi kom dit blev vi, som alltid här i Ghana, mycket bra välkomnade. Ville vi kanske sitta i skuggan av ett tält? Självklart! Vi fick sitta i samma partytält som oppositionspartiet NPP. De var mycket tjusigt klädda i det traditionella kente-tyget. Under bar herrarna vanliga västerländska shorts. Kunde man se när de justerade sin klädsel. Regeringspartiet NDC satt i ett annat tält.




Och tjusiga sandaler!

Firandet av Akwasidae består av två delar. Den första delen börjar tidigt på morgonen med kungens besök vid speciella heliga platser där ritualer och ceremonier utförs utan publik. De offrar till exempel sprit (pouring of libation)

När detta är överstökat kan de officiella festligheterna börja. Alla mindre hövdingar anländer med sina hov och sin uppvaktning. De stora parasollen (som bärs av särskilda parasollbärare) är dekorerade med symboler som berättar om vem som äger dem. 
En del av hovet går före hövdingen

Och andra, bland annat de som spelar trumma, går efter. 

De som bor runt oss är inte kungens undersåtar. Atebubu stool har en egen Paramount chief.

Det tog flera timmar för alla att i tur och ordning ta sig in till sina platser innan till slut kungen kom. Och han gick förstås inte själv utan blev buren i en bärstol. 

Sedan gick en hövding i taget och lämnade gåvor (sprit, pengar och en och annan get) och hela tiden sjöng och trummade man. Kungen är rätt förmögen.

Vi är lite tagna och mycket imponerade av den otroligt rika traditionen som de upprätthåller. Var sjätte vecka är rätt ofta. 


Det var inte särskilt mycket turister, och det kändes inte som något särskilt skådespel, utan det här var på riktigt.



Utanför området, märkte vi först när vi gick därifrån, hade stammarnas medicinmän en egen liten samling med utdrivning av andar och sånt. Men då var det slut på batteri i både kamera och telefon. 


1 kommentar: