söndag 7 juni 2015

Bybesök 1

I fredags var det en mycket spännande dag. Per och jag fick följa med på ett besök till en by i området. Byn heter Akwasi Donkor och består av nio hushåll. Byn, och därmed deras odlingar av jam och kassava, ligger nära det område som kommer att planteras med eukalyptus. Företaget har en uppgörelse med de lokala representanterna att vi inte ska förstöra några grödor. Däremot har vi fört förhandlingar med dem om hur stor yta de får odla på. I det här fallet har de blivit lovade 35 ha, och mötet idag var ett informationsmöte om var gränserna kommer att gå och vilket område de fortsättningsvis kan odla på.

Vi blev mycket väl mottagna. Byns främsta talesman sitter i den låga stolen till vänster på bilden, och en annan äldre man i den andra låga stolen. Övriga sitter på en bänk, några kvinnor på några extra pallar, och vi som var gäster fick den bästa bänken. När alla satt sig fick vi gå runt och ta i hand och hälsa på alla i tur och ordning för att försäkra att vi hade fredliga avsikter. Sen gick samtliga bybor runt och handhälsade på oss för att önska oss välkomna.

Vår representant stod upp och berättade om företagets planer. Allt var mycket respektfullt och vänligt. Den som ville säga något begärde ordet och stod sedan upp medan han talade (förutom de äldre männen). Vi förstår förstås inte twi, men en del engelska ord slängdes in (problem, question, first, second och några andra)







Röd prick betyder hushåll och orange prick heligt träd. I det här fallet är det ett jättestort sheanötsträd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar