onsdag 10 juni 2015

Kungligt besök

Idag har vi haft finbesök på kontoret.

Det var drottningmodern till den lokala paramount-hövdingen. I sitt följe hade hon tre andra drottningmödrar samt en hövding. Sen var det även en parasoll-bärare och en springpojke. I Atebubu stool finns det en paramount-hövding och 19 "vanliga" hövdingar. När en hövding dör utses en ny hövding som är en släkting. Det är främst drottningmodern som utser denna, och vanligen väljs inte hövdingens son utan hans systerson. Då kan man vara helt säker på att blodsbanden finns kvar.
 Drottningmodern (till höger) klädd i det traditionella lokala tyget
Hövdingen

Mycket av det här mötet liknade bybesöket. Samma typ av hälsningar med undantaget att drottningmodern inte gick runt och hälsade utan nickade nådigt.  Derek - längst till höger på bilden - ansvarade högst förtjänstfull för besöket. Han har läst historia och religion och ser fram emot att få träffa min bror Göran när han kommer hit.

Trots att det är fyra år sedan APSD började sin verksamhet här var detta hennes första besök på plats, och hon var mycket imponerad. Vi visade plantskolan och åkte sedan med buss en tur runt planteringarna.




När vi kommit tillbaka från bussturen var det dags för lunch. Vi får bara rum fyra personer inne i köket hos Roger, så Opoku fick åka hem till oss och hämta ett halvt pingisbord från vår altan. 

Drottningmodern äter inte när andra ser, så hon och en person i följet åt inne hos Roger och vi andra utanför kontoret där det finns ett tak och där vi hade vårt möte. När Roger kom med maten till oss visade det sig att övriga damer hellre ville ha med maten hem, så han fick packa matlådor till dem och även till parasoll-bäraren och springpojken. 

Vi andra hann äta upp innan drottningmodern kom tillbaka till bordet.

En del anställda kom upp för att vördnadsfullt hälsa på gästerna.
 Per och Derek tävlar, till allas förtjusning, om vem som kan bära en vattenflaska på huvudet längst tid.

 Per och Derek berättar om verksamheten
Och kungligheterna lyssnar

Sen åkte dem hem till Atebubu igen

1 kommentar:

  1. Ja, men detta är ju helt fantastiskt!! Väldigt spännande med drottningmoderns ställning och funktion. Allt verkar majestätiskt!

    SvaraRadera