söndag 31 maj 2015

Vad jag gjort på jobbet / Per

Några av er kanske undrar vad jag gör på dagarna när Anna är hemma och städar. Kanske bäst att berätta att jag faktiskt städade altanen i fredags. Visserligen tar jobbet mycket tid men jag tror nog att jobbet tog mera tid i Sverige än här. Alltså vad gör jag då på jobbet?

Jag har fokuserat på två saker sedan jag kom hit. Lära känna medarbetare och verksamhet och omorganiserat. Jag har träffat och intervjuat de flesta som har en ansvarsfull ställning och åkt ut i plantagen för att se vad vi håller på med. Jag ska i kommande inlägg berätta mera om det skogsbruk vi bedriver men nu något om organisationen.

Vi har genomfört en traditionell omorganisation i huvudsak enligt samma mönster som i Sverige, dock utan MBL förhandlingar. Jag har tagit fram skisser som jag diskuterat med ledande personer och slutligen tagit fram ett slutligt förslag som jag presenterat för VD och fastställt. Det blev en funktionell organisation med 6 linjechefer och 4 stabschefer som rapporterar till mig. På staben hittar chefer med ansvar för växtförädling, social hänsyn, personal och ekonomi. Linjecheferna ansvarar för uppröjning före odling, markberedning och plantering, ogräsbekämpning, planering och utveckling, plantskola och slutligen verkstad. Det är ganska svårt att jämföra med svenskt skogsbruk eftersom arbetsmomenten är helt olika. Tex har vi över 200 personer som jobbar med ogräsbekämpning. Just nu har vi bland de som ska rapportera till mig 3 vakanser. Vi söker en ekonomichef, en plantskolechef och en chef för verkstaden. Hugade kan höra av sig!



lördag 30 maj 2015

Rinnande varmt och varmt vatten


Vi har en tank utanför huset som förser oss med vatten. Vattnet är bra, men vi dricker det inte.
När regnen kommer kan vi samla även regnvatten i tunnan. Det leds ner från taket.

Duschen är först byggd på lokalt vis med takdusch. Där får man först rätt kallt vatten, men det är bara medan vattnet som finns inne i det svala huset rinner ut. 
Därefter är det bara varmt vatten. Gissningsvis är den högra duschen monterad senare.

fredag 29 maj 2015

På fredag ska man städa

Vi har fått låna den enda dammsugare som finns på området, så jag börjar med att dammsuga bort alla döda insekter från fönstren. Sen blir det sopning av alla våra fina klinkergolv. Då måste jag tyvärr stänga av luftkonditioneringen en stund så jag inte blir motarbetad av luftströmmarna. Avslutningsvis våttorknimg av golv och till sist toaletterna. Verandan tror jag Per får ta senare. Nu får jag snart lite kaffe. Golven sopar vi förresten varje dag för att få bort alla döda insekter.

torsdag 28 maj 2015

Trädgård, förberedelser

Det är klart att man ska ha en trädgård om man bor i Ghana. Det växer verkligen så det knakar, och våra grannar har fina odlingar.

 Vi har tänkt oss en trädgård under trädet. Den kommer att bli rätt stor
 Här får vi hjälp med att spruta mot ogräset.

 Och här kommer Fernando med traktorn för att plöja åt oss
 Längs med vägen kommer vi att plantera en häck
 Här syns tydligt att ogräset fått sig en duvning

 Per inspekterar
 Vid sidan av huset ska vi plantera fyra mangoträd
 Vi ska försöka odla bananer, majs, jordnötter, avocado och lite örter









tisdag 26 maj 2015

Marscherande myror


Ibland när vi är ute längs vägarna ser vi övergångsställen som myrorna använder. Om vi råkar köra eller cykla över dem blir de alldeles förvirrade och det dröjer ett tag innan de är på gång igen.

 En väl använd rutt! Myrorna har skapat riktiga vägar

Det finns olika storlekar i samma myrström. De större fungerar som någon sorts vakter som bestämmer åt vilket håll myrorna ska gå.

måndag 25 maj 2015

Helgdag!



Idag är det visserligen annandag pingst, en ledig dag som inte längre är en ledig dag i Sverige
Däremot är det African Union Day, och helgdag här i Ghana.

Ledaren Kwame Nkrumah var med och grundade Organization for African Unity den 25 maj. Jag hittar lite olika uppgifter om vilket år det var - antingen 1958 eller 1963.

Organisationen som nu är ersatt av African Union skulle

  • verka för enighet och solidaritet mellan Afrikas länder och verka som en kollektiv röst för kontinenten
  • verka för att all form av kolonialism upphörde.
Kwame hette förresten Kwame eftersom han var man och föddes på en lördag.
Kofi Annan är född på en fredag, och Annan betyder att han är den fjärde sonen.

Vi som är vita räknas ofta som födda på söndag (Kwasi resp Akosua), på grund av de första missionärerna.

Jag som är född på en lördag heter Amma. Tycker att Amma Anna är rätt snyggt!

Färgerna i flaggan representerar blodet som offrats i kampen för oberoende, gruvfyndigheterna och skogarna. Den svarta stjärnan står för den fria kontinenten Afrika. Det är lätt att komma ihåg hur flaggan ser ut om man tänker på ett vanligt trafikljus.




söndag 24 maj 2015

Om APSD, Skog o lite annat

Ungefär som kameleonten på bilden kan man uppleva att det är att vara svensk i Ghana. Det tar ett tag att anpassa sig till omgivningen och smälta in. Alla vi möter är mycket vänliga och hjälpsamma men troligen tycker de att vi är underliga och då tänker jag inte bara på färgen. 
 Ghana ligger i tropiska Afrika vilket betyder att landet ursprungligen var bevuxet med tropisk regnskog. När landet blev fritt från kolonialtiden i slutet av 1950 talet bodde ca 6 miljoner människor i Ghana. Nu är man ca 30 miljoner och den kraftiga befolkningsökningen har ändrat markanvändningen. Ghanas skogar är till största delen nedhuggna och det värdefulla timret exporterat. Marken används huvudsakligen till ett ganska primitivt jordbruk där eld används för att "komma åt" jorden. Tyvärr innebär denna typ av markanvändning att markens produktionsförmåga  ständigt försämras.


 Även idag avverkas stora träd i Ghana men de värdefulla arterna är sällsynta och kvalitén på det timmer som tas ut är inte som förr.
 APSD (African Plantation For Sustainable Development) startades för några år sedan av Erling Lorentzen och Finn T Jacobsen. Syftet är initialt att odla eucaluptus för energiproduktion. Alltså odla snabbväxande skog, elda upp den och producera el. Genom att träden binder kol när de växer som avges när de eldas upp blir hela processen koldioxidneutral. Bristen på el är ett stort problem i Ghana och behovet mycket stort. Solel, vind och vattenkraft kan bidra men ger inte tillräcklig baslast för att köra elnätet. Kärnkraft är knappast att tänka på och olja och gas skapar miljöproblem. Man kan säga att vi använder det som finns (bördig mark och massor av arbetskraft) för att producera det som inte finns, alltså el.

Bilden nedan visar en 73 årig professor som ansvarar för det genetiska urvalet och ett ettårigt eucalyptusträd.


APSD sysselsätter i dagsläget ungefär 1500 personer. De allra flesta jobbar med att plantera skog. lönen utbetalas kontant var fjortonde dag och då kommer ekonomiavdelningen med en resväska full med pengar från banken. En polis övervakar transporten. Sen vidtar ett enormt räknande. Alla "arbetsledarna" kvitterar ut sin del och fortsätter ut på gården där alla anställda får sin lön. Det tar några timmar. Men så blir det när folk inte har bankonton. 



Eftersom alla mark som vi förfogar över är helt utan vägar eller annan infrastruktur så handlar det om att bygga sig ut i terrängen. Vi bygger vägar, dammar, broar och en massa annat som behövs för skogsbruket. Om allt går som det ska så kommer landskapet och förutsättningarna för lokalbefolkningen att bli helt annorlunda om några år. Det ska bli spännande att se hur det går.




lördag 23 maj 2015

Så här bor vi

Nu har jag försökt förminska bilderna innan jag lägger upp dem. Det tar väldigt lång tid att ladda upp dem annars. Hoppas att bildkvaliteten duger ändå
 Vi bor en en enplansvilla. Här är sitthörnan med TV.Vi har nyss köpt en ny digitalbox med inspelningsfunktion, och har hur många internationella kanaler som helst.
 Matbord/arbetsbord möblerat från Ikea. Stolarna heter Henriksdal.
 Vy från hallen
 Så här ser den rätt trista hallen ut när man kommer in i huset. sällskapsrummen är direkt in till höger, där det också finns en gästtoa.
 Nästa rum till höger är köket.  Överskåpen är placerade väldigt högt, så jag fick lov att införskaffa en liten pall för att nå upp. Vi har dubbla kyl/frysar.
 Och gasspis
 Extra sovrum som Per använder som "walk-in-closet". Till vänster syns min alldeles sprillans nya motionscykel.
 Gästrum som vi inte använder
 Tvättstuga
 Jag har lite problem med att tyda instruktionerna på tvättmaskinen
 Vårt sovrum. Vi funderar på att möblera om så att inte luftdraget från ACn hamnar rätt på oss
En annan vy av sovrummet. Till varje sovrum hör en liten toa med dusch.

tisdag 19 maj 2015

Hibiskus, avsnitt 1

När Per flyttade hemifrån för att börja plugga fick han med sig en hibiskus. Denna krukväxt har vi haft under alla år, och förökat genom att ta sticklingar.

Nu tog vi sticklingar med oss hit till Ghana, och de har överlevt!

De har blivit mycket väl omhändertagna av Arno i växthuset och bor tillsammans med eukalyptusplantorna som ska bli stora träd om några år.

Hibiskusen tänker vi plantera utanför vårt hus.



Arno och José Paolo har också lovat hjälpa oss med trädgården i övrigt. Än så länge är vi bara på planeringsstadiet.

måndag 18 maj 2015

Promenad till kontoret

I morse promenerade jag till jobbet. Per som är lite latare tog bilen.

Det var en fin morgon och jag blev erbjuden skjuts flera gånger. Tokigt att gå om man kan få åka, även om det är en fin promenad som inte tar stort mer än 35 minuter.

 Vi bor i det hus som syns längst bort på bilden.
 På vägen passerar jag ett stort träd med en jättelik "bee hive". Hoppas att de håller sig lugna

 Trädet har fantastiskt vackra blommor

Det har regnat i natt så vägen är lite kladdig
Många av de som bor i närheten tar cykel till jobbet - andra hämtas av företagets bussar


En del av personalen som inte ännu åkt iväg till sina sysslor samlas vid "vattentornet".
Här finns både vatten och skugga.


söndag 17 maj 2015

Marknadsbesök

I går följde Per med till Atebubu. Trots att det inte var marknadsdag fanns det en hel del att köpa. Tidigare i veckan har vi köpt ett extra kylskåp - bra eftersom maten snabbt blir dålig i rumstemperatur.










Djurlivet är inte alls lika som i östra Afrika, men vi tog en kortare biltur i går kväll i skymningen och lyckades se en stor krokodil och väldigt många stora fladdermöss. Det var för mörkt för att ta bilder